Utolsó kommentek

  • van-e szándék: "Egy új számítógépes szimuláció eredményeként feltételezhető, hogy a Napunkhoz hasonló fiatal csillagok sugárzása réseket hoz létre a protoplanetáris korongokban, melyek aztán megszabják az óriásbol... (2012.04.18. 13:46) Orbán, a kozmosz és az Új Ember kovásza
  • DRD4: @Lólábfi Horgász SC.: Ja, én már arra is gondoltam, hogy Simicska maga rendelte meg ezt a módosítást. Múltkor olvastam valamelyik pályázat ismertetőjében, hogy főkivitelező Közgép, alvállalkozó: Str... (2012.04.16. 13:16) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • Lólábfi Horgász SC.: @tetovaoda: Simicska nem zár el semmit, ahogy a Fidesz sem. Azért, mert kellenek egymásnak. Simicska csak addig nagyfiú, amíg hozzá vannak irányítva a pénzcsapok és a Fidesz meg csak addig (hiszen e... (2012.04.16. 13:00) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • DRD4: Ügyesek a fiúk. A nagy pofátlanságok (Némethné minisztersége, az állatorvos tanácsadó kinevezése)után szvsz nem fog nagy megrázkódtatást előidézni a közéletben, ha írás van arról, ami többé-kevésbé ... (2012.04.16. 12:49) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • tetovaoda: Lólábfi, helyettem is elmondtad a lényeget. Nagy valószínűséggel az volt az indítéka annak a bizonyos törvénynek, hogy kiugrasszák a politikai ellenfél nyulait a bokorból. Kérdés már csak az, hogy S... (2012.04.16. 12:46) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • Utolsó 20

Erzsébet jegy rendszer

2012.04.04. 13:44 kiskii

Nagy a feldemhedés, és már látszik a mellékutcákban csoportosuló kisebb csoportok felől az öklöknek rázása. Ki tudja, lehet hogy megindulnak, először csak mert a mélyről fakadó düh nem bírja az egyhelyben állást, aztán találkoznak más mellékutcaiakkal és kiérnek a főútra, ahol már honnan-honnan nem, kerülköznek transzparensek, hangosbeszélők és egyéb fontos alaki elemek.

Mert mostantól Erzsébet utalványban fogják kapni a jogosultak, amit eddig készpénzben kaptak. Pedig szerintem ez nagyon is helyes, előremutató, és alapjaiban elhibázott lépés.

A jegyrendszer egyáltalán nem elvetendő dolog. Feltéve hogy lehet a jegyre kapni abból, amire kibocsátották. Jegyrendszert eleddigi történelmünkben akkor vezettek be, amikor egyes javak túl szűkös mennyiségben álltak rendelkezésre, és az állam azt akarta biztosítani, hogy ez a mennyiség igazságosan legyen elosztva a népesség között. Kenyér, hús, liszt, tej, stb. Könnyen felmérhető, melyikből mennyit képes előállítani a gazdaság, s mekkora lélekszám kíván ilyesmiket fogyasztani. Bokharai szőnyegre nem vezetnek be jegyrendszert, mert anélkül ideig-óráig a legkényesebb őrgrófok is képesek meglenni.

A jegyrendszer ezen formája arról szól, hogy senki ne haljon éhen csak azért, mert a szűkös élelmiszerkészletek szeretnek eltűnni a szabott áras polcokról és a feketepiacon megjelenni.

Most azonban nincs áruszűke. Minden boltban mindent lehet kapni. Mire föl is akkor a jegyrendszer? Hát hibás okoskodásra föl. Arra, hogy a szegény ember inkább piára és félkarú rablóra költi a pénzt, mint ennivalóra. Ami rút bűncselekvés a gyermekei ellen. Kötelezzük hát, hogy azt amit az állam ad, azt arra fordítsa, amire az állam szánta: a gyerekekre, közvetlenül.

Miért is hibás ez a logika? Mert a szegény ember is elsősorban a gyerekét eteti, és csak a maradékból iszik meg kártyázik. Aki meg mégse, az ezt az élelmiszerjegyet is be fogja cserélni pálinkára.

Én azonban ennek ellenére pártolom ezt a jegyrendszert. Csak éppen a mentális infrastruktúrát kellene kicserélni alatta, a következőképpen: az állam mondja ki, hogy nem futja neki túl sok szociális intézkedésre, viszont szívén viseli, hogy senki ne halhasson éhen. Ennek elkerülése érdekében élelmiszerjegyeket bocsát ki. Innentől lekerült a felelősség az állam válláról, ha valaki éhen hal. A probléma innentől datálódik. A mai (illetve az utóbbi 60 év) állam-egyén viszonyrendszerben az egyén egyszerűen nincs felkészülve annak a finom distinkciónak a megértésére, hogy ha az állam egy lehetőséget ad neki, azzal őt döntési helyzet elé állítja: él  vele vagy sem. És hogy a felelősséget az állam ezennel áthárította az egyénre. Ha az úgy dönt,  nem él a lehetőséggel, az már nem az állam, hanem az ő felelőssége.

Ehhez az kellene, hogy az alapfokú oktatástól kezdve tudatosítsuk az állampolgárokban, hogy pontosan mi az ő felelősségük maguk meg a társadalom iránt és mi az államé az egyén iránt. Mert jelenleg az "az nekem jár" erkölcsi alapvetése rögzül a fejekben. Ami nem is csoda, hiszen az állam úgy is viselkedik, mint egy szigorú atya, és a szigorú atyáktól elvárható hogy kenyeret tegyenek az asztalra, függetlenül attól, hogy a zsebpénzét ismételten haszontalanságokra verte el az a büdös kölök.

Címkék: jegyrendszer erzsébet utalvány


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkoztarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr34363181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása