Utolsó kommentek

  • van-e szándék: "Egy új számítógépes szimuláció eredményeként feltételezhető, hogy a Napunkhoz hasonló fiatal csillagok sugárzása réseket hoz létre a protoplanetáris korongokban, melyek aztán megszabják az óriásbol... (2012.04.18. 13:46) Orbán, a kozmosz és az Új Ember kovásza
  • DRD4: @Lólábfi Horgász SC.: Ja, én már arra is gondoltam, hogy Simicska maga rendelte meg ezt a módosítást. Múltkor olvastam valamelyik pályázat ismertetőjében, hogy főkivitelező Közgép, alvállalkozó: Str... (2012.04.16. 13:16) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • Lólábfi Horgász SC.: @tetovaoda: Simicska nem zár el semmit, ahogy a Fidesz sem. Azért, mert kellenek egymásnak. Simicska csak addig nagyfiú, amíg hozzá vannak irányítva a pénzcsapok és a Fidesz meg csak addig (hiszen e... (2012.04.16. 13:00) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • DRD4: Ügyesek a fiúk. A nagy pofátlanságok (Némethné minisztersége, az állatorvos tanácsadó kinevezése)után szvsz nem fog nagy megrázkódtatást előidézni a közéletben, ha írás van arról, ami többé-kevésbé ... (2012.04.16. 12:49) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • tetovaoda: Lólábfi, helyettem is elmondtad a lényeget. Nagy valószínűséggel az volt az indítéka annak a bizonyos törvénynek, hogy kiugrasszák a politikai ellenfél nyulait a bokorból. Kérdés már csak az, hogy S... (2012.04.16. 12:46) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • Utolsó 20

Simicska-ügy: a vég kezdete?

2012.04.16. 11:51 JorgoszBaia

„Simicska Lajos a Közgép tulajdonosa.” Futótűzként terjed a hír a blogokban, napi- és hetilapok internetes kiadásaiban, bár az információt elsőként közlő nol.hu az ezt bizonyító dokumentumot egyelőre nem tette közzé.

 

Miért fontos ez, tehetnénk fel a kérdést, hiszen mindenki, akit foglalkoztat a téma, sejtette, hogy Simicska és a Közgép nem távoli ismerősök csupán. És lássuk be: mára az ilyen „közeli” emberekkel és cégekkel betelt a padlás, hiszen az elmúlt húsz évben számtalan „na és”-sel végződő ügy került már napvilágra.

A Közgép és eddig titkolt tulajdonosának ügye mégis fontos állomása a politikai-üzleti összefonódás történetének. Egyrészt azért, mert ma a közbeszerzések útján magánkézbe vándorló közpénzek nagysága messze meghaladja az eddig „szokásosat”. Gondoljunk bele: az annak idején az SZDSZ válságát megalapozó Tocsik-ügyben „mindössze” 800 millió forintról volt szó, míg a Közgép esetében szerény becslések szerint is több milliárdra rúg az összeg.

Másrészt azért, mert Simicska Lajos eddig megfoghatatlannak bizonyult. Írt róla ugyan a sajtó bőven, de rendre csak óvatos utalásokkal, sejtetésekkel, amelyek megalapozták ugyan a gyanút, de meg nem erősítették azt. Simicska ennek megfelelően rendre agresszíven reagált, ami meg is tette a hatását azzal, hogy a cikkeket író kezek óvatossá váltak.

 

Annak, hogy Simicska és a körülötte lévő üzlet- és immár kormányzati emberek ügyeiről egyre többet cikkeznek, több oka lehet. Az oknyomozók rátermettsége, az üzleti életben megjelenő ellentétek, de akár az is, hogy a telhetetlen száj ezúttal túl nagyot akart nyelni a politika rovására. A Simicskáról megjelent információ ugyanis nem jelenhetett volna meg egy, a közbeszerzési törvény új módosítása nélkül, amely szerint nem juthat közpénzhez olyan cég, amely nem fedi fel tulajdonosi hátterét. E jogszabály nyomására nyilatkozott végül Simicskáról a Közgép vezérigazgatója. Nehezen hihető, hogy a kormány feje ne lett volna tisztában a módosítás következményeivel. Ha tudta, hogy ennek alapján rövidesen nyilvánosságra kerül a tulajdonos neve, akkor merészet lépett. Simicska befolyása a gazdasági és a politikai életre nem kicsi, ez nyilvánvaló. A nyilvánosságtól tartózkodó, az üzleti ügyeit firtató kérdésekre rendre vehemensen reagáló üzletember ereje – túl az üzleti sikerein – lemérhető abban is, hogy emberei az elmúlt két évben fontos állami, egyre növekvő hatalmat biztosító pozíciókban jelentek meg.

 

Mindezek tükrében érdekes fejlemények várhatóak – bár kétségeink nincsenek: azok nem a korrupció elleni harcról, sokkal inkább az üzleti és a politikai hatalom átrendeződéséről szólnak majd.

Címkék: korrupció közbeszerzés simicska közgép


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkoztarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr474453196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lólábfi Horgász SC. 2012.04.16. 12:20:09

Simicska érdekes és rejtélyes figura. Jobb is, mert amikor előbukkan a sajtócsönd mélyéről egy kósza pillanatra(volt rá példa) kiderül, hogy éppen olyan kisszerűen butácska szellem, mint a köz többi szereplője (tisztelet a kivételnek. Hogy a mostani történetből mit lehet kiolvasni, az ugyanúgy rejtély és ugyanúgy feloldatlan marad még sokáig. Lehet persze, hogy Orbán már nehezen viseli azt, hogy a lába közt vasmarok szorítja össze a golyókat - de lehet más is. Elképzelhető, hogy szeretnék a teritett lapokat, mert így látják, hogy ki van a másik oldalon, ami meg a sajátjukat illeti, már nem kell titkolni. Minek is? Ha tetszik az egyharmad népnek, ha nem, ők azt csinálnak, amit csak akarnak. Én erre az utóbbira tippelek.

tetovaoda 2012.04.16. 12:46:03

Lólábfi, helyettem is elmondtad a lényeget. Nagy valószínűséggel az volt az indítéka annak a bizonyos törvénynek, hogy kiugrasszák a politikai ellenfél nyulait a bokorból. Kérdés már csak az, hogy Simicskának ez kedvére való-e. Mert ha nem, akkor könnyen elzárhatja a pénzcsapokat...

DRD4 · http://teheneszet.blog.hu/ 2012.04.16. 12:49:48

Ügyesek a fiúk. A nagy pofátlanságok (Némethné minisztersége, az állatorvos tanácsadó kinevezése)után szvsz nem fog nagy megrázkódtatást előidézni a közéletben, ha írás van arról, ami többé-kevésbé közismert. Üzenetértéke van szvsz: Miénk a vár, tiétek a lekvár.
Nehéz lesz ezek után közbeszerzési pályázaton idáig titkolt, nem a Fidesz holdudvarához tartozó tulajdonosi körrel nyerni.

Lólábfi Horgász SC. 2012.04.16. 13:00:45

@tetovaoda: Simicska nem zár el semmit, ahogy a Fidesz sem. Azért, mert kellenek egymásnak. Simicska csak addig nagyfiú, amíg hozzá vannak irányítva a pénzcsapok és a Fidesz meg csak addig (hiszen ez volt a cél) amíg a visszatérő ágon elegendő anyag folyik. Csak együtt működnek és én nem hiszem, hogy erről az akcióról Simicska ne tudott volna. Lennék sokkal szarkasztikusabb is, ha nem tudnám, hogy e téren csak egy dologban múlják felül a hatalmon lévő MSZP-t: ügyesebbek. De lopni mindketten nagyon nagy szinten tudnak.

DRD4 · http://teheneszet.blog.hu/ 2012.04.16. 13:16:45

@Lólábfi Horgász SC.: Ja, én már arra is gondoltam, hogy Simicska maga rendelte meg ezt a módosítást.
Múltkor olvastam valamelyik pályázat ismertetőjében, hogy főkivitelező Közgép, alvállalkozó: Strabag
és én dobtam a meglepetéstől egy hátast.
Attól tartok, elhúzzák a fiúk az IMF-hitel kérést, ameddig csak tudják.
süti beállítások módosítása