Utolsó kommentek

  • van-e szándék: "Egy új számítógépes szimuláció eredményeként feltételezhető, hogy a Napunkhoz hasonló fiatal csillagok sugárzása réseket hoz létre a protoplanetáris korongokban, melyek aztán megszabják az óriásbol... (2012.04.18. 13:46) Orbán, a kozmosz és az Új Ember kovásza
  • DRD4: @Lólábfi Horgász SC.: Ja, én már arra is gondoltam, hogy Simicska maga rendelte meg ezt a módosítást. Múltkor olvastam valamelyik pályázat ismertetőjében, hogy főkivitelező Közgép, alvállalkozó: Str... (2012.04.16. 13:16) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • Lólábfi Horgász SC.: @tetovaoda: Simicska nem zár el semmit, ahogy a Fidesz sem. Azért, mert kellenek egymásnak. Simicska csak addig nagyfiú, amíg hozzá vannak irányítva a pénzcsapok és a Fidesz meg csak addig (hiszen e... (2012.04.16. 13:00) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • DRD4: Ügyesek a fiúk. A nagy pofátlanságok (Némethné minisztersége, az állatorvos tanácsadó kinevezése)után szvsz nem fog nagy megrázkódtatást előidézni a közéletben, ha írás van arról, ami többé-kevésbé ... (2012.04.16. 12:49) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • tetovaoda: Lólábfi, helyettem is elmondtad a lényeget. Nagy valószínűséggel az volt az indítéka annak a bizonyos törvénynek, hogy kiugrasszák a politikai ellenfél nyulait a bokorból. Kérdés már csak az, hogy S... (2012.04.16. 12:46) Simicska-ügy: a vég kezdete?
  • Utolsó 20

Belénessy levelét megírta

2012.04.11. 13:26 JorgoszBaia

Az MTI vezérigazgatója körlevélben tiltotta meg az ott dolgozó újságíróknak, hogy közösségi oldalakon, fórumokon politikai tartalmú véleményeiket megjeleníthessék, mert szerinte ez „nem illik egy közszolgálati újságíróhoz”. Az MTI vezetői el is kezdték tanulmányozni a BBC etikai kódexét és arra kérték az üzemi tanácsot, hogy dolgozza ki a vonatkozó vezérigazgatói tiltásnak megfelelő szabályozást.

 

 

 Nem túl bonyolult a feladvány, s az, aki újságíróként dolgozik, nyilván betéve tudja a BBC etikai kódexét, csakúgy, mint a Magyar Újságíró Szövetség vonatkozó dokumentumát. Ezek pedig irányelveket kizárólag az újságírói szakma gyakorlásával kapcsolatban fogalmaznak meg. Nem szólnak magánéletről, a nem munkával (s akár internetezéssel) töltött időről, kizárólag arról, hogy milyen etikai szempontok szerint szabad és kell újságíróként dolgozni. Minden olyan korlátozás, amely ezen túlmutat, Alaptörvény- (régi nevén Alkotmány-) ellenes.

Ugyanis az Alaptörvény ebben az ügyben három fontos tényt rögzít: az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja {R) cikk (1)}; az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek (2); Mindenkinek joga van a gondolat szabadságához {VII. cikk (1)}.

 Megjegyzésre érdemes továbbá az is, hogy az újságírás etikai kódexei nem csak a közszolgálati médiában dolgozókra vonatkozik (vonatkozna), hanem mindenkire, aki újságírásra adja a fejét. Az, hogy ez mennyire érvényesül nálunk, más kérdés. De tény, hogy az MTI vezetőinek ez az akciója újabb pofon a demokráciának, s újabb ékes bizonyítéka annak, hogy nincsenek tisztában a mai világ sokféle kommunikációs technikáival. Kizárólag a hatalmi arrogancia hangját ismerik és értik.

Címkék: mti bbc alaptörvény belénessy


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkoztarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr84383033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papirius Cursor 2012.04.11. 13:33:39

Aranyos fiúk ezek.
"Elkezdték tanulmányozni a BBC.. stb,"

Tehát ELKEZDTÉK! Na végre! Ezek szerint ez eddig szűz terület volt a számukra.

És ha már BBC, akkor vajon felvetik-e fölötteseiknek azt az ötletet, hogy a közmédia normatív finanszírozásban részesüljön (mint a BBC), és munkatársait különleges szabályok védjék munkájuk szakmai elvégzésében, mint a BBC-nél.
Habár persze ezzel elkéstek, mert mi a fenéért is kellene Obersovszkyt védeni olyan interjúkért, amilyeneket produkál... szóval nehéz dolog ez.

Mindenesetre öröm hallani, hogy legalább elkezdték. Fognak benne találni olyan izgalmas részeket, hogy leesik az álluk.
süti beállítások módosítása